
Tartışmalı yeni bir teoriye göre, etrafımızdaki her şey karmaşık bir şekilde planlanmış ve herkesin kaderine zaten karar verilmiş. Yeni teori, zamanın geçmediğini ve her şeyin zaten mevcut olduğunu ileri sürüyor.
Aslında, zaman, şimdiye dek düşündüğümüz gibi lineer (doğrusal) değildir ve etrafımızdaki her şey daima mevcuttur.
Araştırmacılar görelilik teorisine göre zamanın, bir uzay-zaman boyutu olarak görülmesi gerektiğini, yani zamanın bize göre geçmediğine işaret ediyor. Bunun yerine zaman, evrenin tekdüze büyük dokusunun bir parçasıdır, içinde hareket eden bir şey değildir. Bir bilim insanına göre, gerçekleşen ve gerçekleşecek olan her şey aslında zamanın uzayda konumlandırıldığı tam bu anda gerçekleşmektedir.
Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) bir felsefe profesörü olan Dr. Bradford Skow tarafından önerilen yeni teori, eğer evrene bakarsak, her yöne yayılan zamanı ve olayları gözlemleyeceğimizi gösteriyor.
Peki, bu aslında ne anlama geliyor? Şöyle ki, bildiğimiz zamanın yanlış olduğunu, başka bir deyişle, baştan beri düşündüğümüz gibi doğrusal olmadığını gösteriyor. Aslında, etrafımızdaki her şey daima mevcuttur.
Yeni teori, Dr. Skow’un yazdığı “Objektif Başlangıç” adlı kitabında ayrıntılı olarak açıklanmıştır: “İnsanlara, bana zamanın geçişinden bahsedin diye sorarsanız’, genellikle bir mecaz yaparlar.
“Zamanın bir nehir gibi aktığını söylerler ya da denizde giden bir gemi gibi zaman içinde hareket ediyoruz, derler.”
“Objektif Olma” da Skow, okuyucuları işlerin başka türlü olamayacağı konusunda ikna etmeyi amaçlıyor. Bunu yapmak için, kitabın çoğunu zaman hakkında karşı çıkan fikirleri düşünerek harcıyor – yani zamanın geçtiğini ya da bir şekilde bizden geçtiğini varsayanlar. Skow, “Zamanın geçişi hakkındaki bu mecazları çok çok ciddiye alırsanız, evrenin nasıl bir görüşüne sahip olacağınızı görmek ilgimi çekti” diyor. “Zamanın bir nehir gibi aktığını söylüyorlar ya da zaman içinde, denizde giden bir gemi gibi hareket ediyoruz”. Yazar, “bunun için iyi argümanlar görmezse buna inanmak istemeyeceğini” söylüyor.
Skow, blok evren kavramında, geçmiş, şimdi ve geleceğin eşzamanlı olarak var olduğunu belirten bir teoriye inanmaktadır. Başka bir deyişle, bir şey bir kez bir kez meydana geldiğinde, uzay-zaman içinde bir yerde var olmaya devam ettiği anlamına gelir.
Yeni ‘tartışmalı’ teorisi Albert Einstein’ın uzay ve zamanın gerçekte her şeyin uzay-zaman içinde kendi koordinatlarına sahip olduğu karmaşık bir dört boyutlu yapının parçası olduğunu gösteren görelilik teorisi tarafından desteklenmektedir.
Dr. Skow daha fazla ayrıntıya girerek:
“Blok evren teorisi, uzayda yayılma biçiminiz gibi, zaman içinde de yayıldığınızı söylüyor. Tek bir zamanda konumlanmıyoruz.”
Dr. Skow, her şey değişirken zamanın geçiyormuş gibi göründüğünde hemfikir. Dr. Skow“ dağılmış koşullarda” olduğumuza ve zamanın farklı kısımlarının sonsuz evren boyunca nokta nokta dağılmış olabileceğine inanıyor.
Referans:
Does timepass? Philosopher Brad Skow’s new book says it does — but not in the way you may think.
Kaynak: SCI-TECH NATURE, 8 Ocak 2019 Çeviri : M. Mustafa Çiftçioğlu “Zaman Üzerine Yeni Bir Teori, Gelecek ve Şimdi’nin Aynı Anda Var Olduğuna İşaret Ediyor” http://www.bizsiziz.com/zaman-uzerine-yeni-bir-teori-gelecek-ve-simdinin-ayni-anda-var-olduguna-isaret-ediyor/