Farklı Kanserleri Hedef Alan Türünün İlk Örneği Nano-Aşı Geliştirildi

ABD’deki UT Southwestern Medical Center’dan bilim adamlarının geliştirdiği nano aşı, sentetik polimer nano parçacık içinde bağışıklık sisteminin tanıyabildiği tümör proteinlerinden oluşuyor.

Kişinin vücudunun kanserle kendi kendine mücadele etmesine yardım amacıyla nanopartikül aşılar, bağışıklığı tetiklemek için bağışıklık sistemini harekete geçiren çok küçük parçacıkları serbest bırakıyor. Fareler üzerinde yapılan araştırma nano aşının birçok tümör tipinde kanser karşıtı etkisi olduğunu gösterdi.

Bilim adamlarından Dr. Jinmin Gao , ‘’Tasarımda eşsiz olmamızın sebebi, doğuştan var olan bağışıklığı harekete geçirirken  tümör antijenlerini bağışıklık hücrelerine kesin olarak ulaştırabilen tek polimer bileşimin basitliği. Bu eylemler özellikle güvenli ve güçlü biçimde kanser hücrelerini öldüren T hücrelerinin üretimiyle sonuçlanıyor,’’ ifadesini kullandı.

na1

Dr. Gao, kanser immünoterapisinde başka aşı teknolojileri kullanıldığını ancak bunların canlı bakteri veya çoklu biyolojik uyarıcı içerdiğinden karmaşık olduğuna dikkati çekti. Bilim adam, bu karmaşıklığın da ürünün pahalı olmasına ayrıca bazı durumlarda hastalarda bağışıklığa ilişkin zehirlenmelere yol açtığını belirtti.

Gao, yeni nanoteknoloji araçlarının ortaya çıkması ve polimerik ilaç verilmesi konusunda daha fazla bilgi kazanılmasıyla nano parçacık aşı alanının son 10 yılda büyüdüğünü ve  akademisyenler ile sanayinin buna ilgisinin arttığını belirtti.

Bilim adamı, tipik aşıların bir ‘’depo sisteminde’’ tümör antijenlerini bulmak amacıyla bağışıklık hücrelerine ihtiyaç duyduğunu ve daha sonra T hücrelerinin etkin hale gelmesi için lenfli organlara gittiğini ancak nano parçacık aşıların tümöre özgü bağışıklık cevabını harekete geçirmek için doğrudan lenf noktalarına ilerlediğini vurguladı.

Bilim adamlarından George L. MacGregor da, ‘’Nano parçacık aşıların etkili olabilmesi için antijenleri, hücreleri temsil eden ve doğuştan gelen bağışıklık sistemini tetikleyen, antijen adı verilen özel bağışıklık hücrelerinin içindeki uygun hücre bölmelerine ulaştırması gerek. Bizim nano aşımız bunları yaptı’’ dedi.

na.h2

Vücudun Bağışıklık Sistemini Tetikliyor Bilim adamlarının çalışmasında nano aşı, kanserle mücadele etmek için vücudun bağışıklık savunmasını tetikleyen,  STING adı verilen ‘’uyumlu’’ proteini harekete geçiriyor.

Sonuçları ‘’Nature Nanotechnology’’ dergisinde yayımlanan araştırmada, melanom, kalın bağırsak kanseri, HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserleri, baş, boğaz ve anogenital bölgelerdeki farklı tümör modellerini fareler üzerinde deneyen bilim adamları birçok vakada nano aşının tümörün büyümesini yavaşlattığını ve hayvanların yaşam süresini uzattığını belirledi.

Doğal ve edinilmiş bağışıklığın anlaşılması konusunda ileriye atılan son adımların immünoloji ve nanoteknoloji uzmanlarını daha fazla işbirliğine ittiğini belirten bilim adamları bu işbirliğinin de yeni nesil nano aşıların hızlı geliştirilmesi konusunda kritik önem taşıdığını ifade etti.

Bilim adamları şimdi birçok STING’i harekete geçiren nano aşıların  birçok kanser vakası üzerinde denenmesi amacıyla UT Southwestern’de fizikçilerle klinik testlere geçmek için fizikçilerle çalışıyor. Nano aşıların radyasyon ya da ‘’kontrol noktası inhibitörü’’ gibi başka immünoterapi stratejileriyle birleştirilmesi bu aşıların tümörle mücadele etkisini artırabilir.

Referans:

A STING-Activating Nanovaccine for Cancer Immunotherapy, Nature Nanotechnology (2017). nature.com/articles/doi:10.1038/nnano.2017.52

Kaynak:

https://phys.org/news/2017-04-nanoparticle-vaccine-potential-immunotherapy-multiple.html

 www.gercekbilim.com