Çoğu kez, hayatın size adil davranmadığını düşünebilirsiniz ve haksızlığa uğradığınız durumları değiştirme çabalarınızın olumlu sonuç vermediğini hissedebilirsiniz.
Bugün sizi nefes almaya, içinize bakmaya ve Budist geleneğin üç öğretisini keşfederek daha iyi hissetmeye davet ediyorum. Bunları düşününce bu durumu ya da dilediğiniz her şeyi değiştirmeye gücünüz olduğunu göreceksiniz.
“Bizi kendimizden başkası kurtarmaz. Kimse bunu yapamaz ve yapmamalıdır da. Bu yolu tek başımıza yürümemiz gerekir.”
Buddha
Dukkha: Tatminsizlik, hayal kırıklığı ve acı
“Hayat acı çekmektir” şeklindeki Budist dogması sebebiyle çoğumuz bu doktrini pozitif veya negatif bir şekilde algılıyoruz. Ancak doğru bağlamda açıklandığı zaman bu sözün aslında “Hayat her zaman kolay ve eğlenceli geçmez ve böyle olmasında bir sorun yoktur” anlamına gediğini görürüz.
Budistler, manevi seviyeyi anlamaya ve / veya hayatımızın duygusal kısmıyla yüzleşmeye çalışmadığımız için çoğumuzun zor durumları yaşayıp birçok acı çektiğimizi düşünmektedir.
Batı dünyasında çoğunlukla tekrar eden kayıp, üzüntü, yorgunluk, can sıkıntısı ve anksiyete duyguları ile hayatı tecrübe ediyoruz. Bu duyguların üstesinden gelmek için soruna çözüm bulmak yerine ilaç alıyor veya sağlıksız alışkanlıklar ediniyoruz.
Acıyı saklamayı tercih ederek daha da artırıyoruz ve dolayısıyla, uzun vadede daha büyük tatminsizliğe yol açıyoruz.
Peki, bu Budist felsefesini günlük hayatımızda nasıl kullanabiliriz?
- Dolu bir hayat yaşamak için daha fazla şeye ihtiyacınız olduğunu düşünmekten kaçının. Hastalık, acı çekme ve ölüm, hayatın içindedir. Bunları kabul etmeyi ve şu anda, burada ve şimdi var olmayı öğrenmeliyiz.
- Mükemmel hayatı elde etmek için uğraşmayın. Güçlüklerimizi aşmanın, öğrenmekle gerçekleşeceğini unutmayın.
- Hayatın kusurlarını kabullendiğinizde daha az hayal kırıklığı yaşarsınız. İçinizdeki açıklığı özgür bırakırsınız ve günlük stres ve sıkıntılardan daha az etkilenirsiniz.
“Acı kaçınılmazdır, ama acı çekmek size kalmıştır.”
Buddha
Anitya: Hayat daimi harekettir
Antiya veya geçicilik, daimi harekettir. Budizme göre geçmiş bir güne asla geri dönemeyiz. Geleceğe de sahip olamayız çünkü gelecek bir yanılsamadan ibarettir.
Her sabah uyandığınızda düne göre biraz daha değişmiş olduğunuzu göreceksiniz. Biyolojik olarak her gün büyüyüp gelişiriz, düşüncelerimiz ve vicdanımız da aynı şekilde değişir.
Her şeyin değiştiğini kabul ederseniz, yaşadığınız günlük sıkıntılar azalabilir. Hiçbir şeyin sonsuza dek sürmediğinin farkına varırsak, kötü şeylerin de bir gün sona ereceğini biliriz.
Peki ya mutlu hissettiğinizde? Mutlu olduğunuz günlerin bitmesini istemezsiniz. Sona ereceğini düşünmekten korkarsınız…
Bunu farklı bir şekilde düşünmeye çalışın: mutluluk kısa sürede sona ererse, azami dikkatimizi hak eder. Hayatın geçiciliğini ve bunun olumlu yanını algılayabildiğiniz zaman, bu bilgi sizi özgürleştirecektir. Sahip olduğunuz her şey burada ve şu anda mevcuttur.
Bu düşünceyi hayatımıza nasıl aktarırız?
- Değişikliklerden mutlu olun ve bunların tadını çıkarın. Alıştığınız şeylerin bir gün yok olabileceği gerçeği sizi korkutmasın.
- Hayatımızdaki bütün olumsuzlukların bir gün yok olacağını ve hissetmesini bildiğimiz takdirde güzel şeylerin kalbimizde kalacağını unutmayın.
- Kişiliğiniz ve varlığınız, kendinize verebileceğiniz en iyi hediyedir. Tadını çıkarın ve hayatınızın her günü kendiniz olmayı öğrenin.
Anatma: Her gün değişirsiniz
Batı kültüründe, “gerçek benliğimizin” daima var olduğunu hissetmeyi öğreniriz. Ama bu hissi nerede bulacağımızı bilemeyiz ve hiç durmadan deneriz.
Budist doktrini, daimi bir “benliğin” var olmadığı gerçeğine dayanır. Her şeyin değiştiğini anlarsanız, sonraki adım her günün de değiştiğini kabul etmektir.
Bu bilgiyi nasıl kullanabiliriz?
- Enerjinizi, yalnızca “gerçek benliğinizi” bulmaya odaklanmak yerine her gün kendinizi yeniden yaratmaya harcayın.
- Daimi “benlik” yoktur ama arada sırada bir “benlik” vardır. Bu, en ummadığınız anda değişebilen “benliktir”. Duygusal durumumuz bu nedenle değişir.
- Yarın her şeyin farklı olacağını ve değişeceğini bilerek hayatın tadını çıkarın. Her an, ne istediğinizi, iç huzuru ve bütünlüğünüzü bulma gücüne sahip farklı bir insansınız.
“Dünyanız, aklınızı nasıl kullanmakta olduğunuz ve geçmişte nasıl kullandığınızın canlı bir ifadesidir.”
Kont Nightingale
Kaynak: “Daha Fazla Huzur için 3 Budist Öğretisi” https://aklinizikesfedin.com/daha-fazla-huzur-icin-3-budist-ogretisi/