Sanal Gerçeklik 8 Felçli Hastanın Ayaklarını Yeniden Hissetmesine Yardım Etti

8 felçli insan beyinden kontrol edilen sanal gerçeklik sağlayan robotik sistemler sayesinde yeniden ayaklarını hissetmeye başladılar.

Kuzey Carolina Duke Üniversitesi’nden Miguel Nicolelis ve ekibi omuriliği hasarlı 8 kişinin beynine sanal gerçeklik sistemi bağlayarak, ayak kontrolünü simüle etti.

Bu insanlardan beşi en azından 5 yıldır engelli iken, ikisi on yıldan fazladır felçliydi. Fakat bir yıllık çalışmanın ardından, 4 felçli kişi ayaklarını yeniden hissetmeye ve kas kontrolü yapmaya başladılar. Böylece tümüyle felçliyken kısmen felçli hale ilerlediler.

Ayrıca eğitim alanların daha iyi mesane ve bağırsak kontrolüne sahip olduğu belirtildi.  Böylece kateter ve laksatif kullanımlarını azaltarak enfeksiyon kapma olasılıkları azaldı.

“Bugüne kadar tümüyle felçli olarak teşhis edilen hastalarda yıllar sonra fonksiyon kazanımı hiç görülmedi”, diyor Nicolelis.

 

 

Robotik Elbise

Eğitimin bir parçası olarak, sekiz kişi de günde en az 2 saat beyin sinyalleriyle cihazları kontrol etmeye çalıştılar. 11 non-invazif(kanlı olmayan) elektrotlu başlıkla beyin aktiviteleri kaydedin hastalara, avatarlarını nasıl kontrol edecekleri öğretilerek sanal ortamda suretlerini yönetmeleri sağlandı.

Sanal dünyada yürümeyi hayal etmeleri sorulduğunda;  bu eğitim beyinlerine, alt uzuvlarıyla ilgili bir fikri yeniden yerleştirdiğini söylüyor, Nicolelis.

Sonrasında yürüme cihazları ve başlık takımları sureti, dengeyi ve üst uzuvlarını kontrol ederek kontrol etme kabiliyeti tanımlandı. Bu cihazlardan biri, bir tür beyin kontrollü bir robotik dış iskelet ve 2014 Dünya Kupası açılış seromonisinde felçli bir adam tarafından futbol topuna vurduğu türden bir cihaz. 13 aylık eğitimin sonrasında, on yıldan fazladır felçli olan bir kadın, askıdayken, ayaklarını hareket ettirmeyi başardı .

 

felcliler

 

Sinirleri Yeniden Ateşlemek

8 kişi bu eğitime 2 yıldan fazladır devam ediyor ve Nicolelis’in ekibi bu gelişimi izlemeye devam ediyor.

Nicolelis beyin makine arayüzleriyle yapılan bu eğitim sayesinde, sağlam fakat sessize geçmiş spinal sinirler yeniden ateşlendiğini düşünüyor. “Belki küçük bir miktar sinir iplikçiği sağlam kaldı ve belki de bunlar spinal kord ile beyin arasındaki sinyalleri aktarmaya yetebilir,” diyor Nicolelis.

Nicolelis artık bu yöntemleri yakın zamanda sakatlanmış insanlarda deneyerek, daha iyi bir şekilde tedaviyi geliştirmeyi planlıyor.

 

 

Kaynak :

NewScientist  Referans : Scientific Reports, DOI: 10.1038/srep30383

www.gercekbilim.com