Bilim İnsanları İlk Işıkla Yürüyen Polimeri Üretti

Eindhoven Üniversitesi ve Kent State Üniversitesi’nden bilim insanları ışık etkisi altında kıvrılarak yürüyebilen bir malzeme geliştirdiler.

Bu polimer maddeyi bir şerit halinde dikdörtgen bir çerçeveye yerleştirdiler. Materyal aydınlatıldığında kendi kendine yürümeye başlıyor. Sadece bir ataç büyüklüğünde bu cihaz ışık enerjisini doğrudan hareketle yürümeye çeviriyor. Elde edilen bulgular 29 Haziran’da Nature dergisinde yayınlanacak. Maksimum hızı bir tırtılın hızına yani cm/s’ye eşit.

Araştırmacılar bu sayede erişilmesi zor yüzeylere ulaşılabileceği ya da güneş panellerinin yüzeyinin temizlenebileceğini düşünüyor. Araştırmacılar bu şeride kum taneleri yerleştirdiler ve bu tanecikler bükülme hareketi ile kalktı. Bu mekanizma o kadar güçlü ki, kendinden çok daha büyük ve ağır nesneleri yokuş yukarı taşıyabiliyor.

Aslında bu yeni materyal bir tarafı reaksiyon verdiğinden aydınlatıldıkça ışıkla reaksiyona giriyor. Bu deformasyon ışık gittiğinde aniden bitiyor. Bu materyal her ne kadar şeffaf görünse de, mor ışığı tümüyle absorbluyor ve ardında bir gölge yaratıyor.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dick Broer liderliğinde bilim ekibi, bu gölgeleme etkisini kullanarak sürekli devam eden bir bükülme hareketi üretti. Materyale tutturulan şerit materyali daha uzun olduğundan, bu bükülme hareketine neden oluyor.

Böylece ışık yoğunlaşarak ileri doğru bir harekete neden oluyor. Cihaz ters çevrildiğinde, madde ters tarafa doğru gitmeye başlıyor.

LCD Ekranlardaki Kristaller Kullanıldı

Araştırma ekibi bu sıra dışı davranışa ulaşmak için sıvı kristal ekranlardan (lcd) bildiğimiz sıvı kristallerle ulaştı. Bu prensip sıvı kristal polimer ağının ışığa karşı hızlı duyarlılık gösteren değişkeninden kaynaklanıyor. Tasarlanan bu malzeme ışıkla beraber kuşağın anlık deformasyonuyla, ışık gittiğinde gevşemesiyle harekete dönüşüyor.

Videoda yürüyen polimeri görebilirsiniz.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170628131436.htm

Referans:

Anne Helene Gelebart, Dirk Jan Mulder, Michael Varga, Andrew Konya, Ghislaine Vantomme, E. W. Meijer, Robin L. B. Selinger, Dirk J. Broer. Making waves in a photoactive polymer film. Nature, 2017; 546 (7660): 632 DOI: 10.1038/nature22987

Kaynak: www.gercekbilim.com