Biri sizi azarladığında veya bağırdığında agresif davrandığını hemen anlarsınız. Açık hakaretler, bağırmalar, doğrudan eleştiriler agresif olma belirtileridir. Bütün bunlar karşıdaki insanın canını acıtır hatta duygusal travmaya kadar gidebilir. Etrafımızdaki bazı insanlar canımızı acıtmak ve bizi huzursuz etmek için pek açık olmayan yöntemler kullanır. Hiç beklemediğiniz anda toplum içinde size bir eleştiri yöneltmeleri, bazen selam verip bazen selam vermemeleri gibi davranışlar görebilirsiniz. Doğrudan bir saldırı diyemeyeceğiniz ama sizi sürekli rahatsız eden davranışlar pasif agresif olarak adlandırılıyor. Bu davranışları tespit etmesi zor, bunlar ile uğraşması ise daha zordur.

Pasif agresif davranışlar düşmanca, art niyet içeren davranışların dolaylı ve açık olmayan bir şekilde karşı tarafa aktarılmasıdır. Böyle davranan biri size iltifat eder gibi görünüp hakaret edebilir. İmalar, üstü kapalı kime söylendiği belli olmayan sözler, inatçılık pasif agresif davranışlardan bazılarıdır. Bunları tespit etmek ve baş etmek kolay olmadığı için maruz kalan insanlarda psikolojik huzursuzluklar uyandırır. Her ima ve inatçı davranış pasif agresiflik değildir. Farkı iyi ayırt etmek gerekir.

Çağımızın, okullarımızın ve ofislerimizin favori kişilik bozukluğu. Bu psikolojik rahatsızlık Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından; engelleyen, sürüncede bırakan, ağırdan alan, geciktiren kişilik olarak tanımlanıyor. Bu tip kişiler kendilerinden başarı istendiğinde karşı koyuyorlar, her zaman bir mazeret öne sürüyorlar.

Pasif agresif insanların sık başvurduğu davranış biçimlerini sizler için sıraladık. Böylelikle grubunuzdaki o çalışmayan elemana ‘Pasif agresif misin birader?’ diye çıkışabilir, onu ekipten atmak için diğer partnerlerinizi ikna edebilirsiniz 🙂

Yapmak istemedikleri bir şey olduğunda sırtlarını en çok dayadıkları şey, dalgınlıktır.

Pasif agresif insanlar, dalgın olmasalar bile dalgın olarak görünmeyi tercih ederler. Bir projede çalışmayı reddetmek yerine son dakikada ‘Ay deadline’ı unuttum, ne dalgınım!’ çekerler.

Sadece proje grubu mu? Örneğin sizinle bir restorana gitmek istemiyordur, ‘o rezervasyon yaptırma’ olayı nedense son dakikada ‘unutulur’.

Muhabbeti geçiştirmek için bolca ‘evet’ sallarlar…

İnsanlara iyi görünmek, aslında hiçbir şey yapmadığının anlaşılmasını ve insanların öfkesini engellemek için yaparlar bunu, çok nadir hayır derler.

Bir yere davet edersiniz, ‘mutlaka geliyorum…’ derler. Davet vakti geldiğinde ya hastadırlar, ya çok acil bir işleri çıkmış; mesela halaları vefat etmiştir. Halanın 3. defa vefat ettiğini duyduysanız bir pasif agresifle, üstelik çok aptallarından biriyle karşı karşıyasınız.

Arkadan konuşmayı severler.

İşte en beter özelliklerden biri. Gerçek fikirlerini dürüstçe paylaşmazlar, bunun yerine sürekli herkes hakkında şikayet etmeyi tercih ederler.

Bir pasif agresifle konuşuyorsanız mutlaka başkaları hakkındaki şikayetleri dinlersiniz, odak başkalarına kayınca kendi kasamamazlıkları farkedilmez diye düşünürler. Bu davranış yüzünden ilişkiler yara alır, problemler çözülmez, proje ilerlemez…

İşin kötüsü; epey de inatçıdırlar.

Tabii inatlarını projeyi hızla bitirmeye, sorumlulukları yerine getirmeye değil; getirmemeye yönlendirmişlerdir. Bir işi yapmak istemediklerinde, o işi tamamlamamak için tüm yan yollara başvururlar. ‘Bu projeyle ilgili sıkıntılarım var’ cümlesi yerine, savsaklamayı, sürüncede bırakmayı seçerler.

Darıldıklarında gülümserler…

Bu insanların negatif duygularının yüz ifadesine vurduklarını pek nadir görürdünüz. Sahte sahte gülümserler, hafif iğneleyici konuşarak negatif hislerini ‘arkadan dolaşarak’ belli etmeye çalışırlar.

Öğrenilmiş çaresizliğe bayılırlar!

Sevmedikleri bir işi tamamlamak için çaba göstermek diye bir şey yoktur lügatlarında! Bunun yerine ‘Uğraşmanın alemi yok, bununla ilgili hiçbir şey yapamayacağım belli’ cümlesini kurarlar.

Bu cümlenin komforuyla yayarlar da yayarlar…

Manipülasyonda bir dünya markasıdırlar.

Tüm bu berbat özelliklere rağmen sizin gibi süper çalışkan insanların da dahil olduğu proje gruplarında halâ yer bulabilmelerinin bir sebebi var.

Manipülasyonu, insan yönetimini çok iyi becerirler. Kasamaya kasamaya ofiste, sektörde mühim noktalara gelebilirler. Pasif agresif insanlar genelde epey zeki insanlardır…

Pasif Agresif Birisiyle Başa Çıkmak

İş hayatınızda veya okul günlerinizde böyle insanlar ile karşılaşabilirsiniz. Hatta yukarıdaki satırları okurken “tam olarak böyle yapıyor” dediğiniz anları hatırlamış olabilirsiniz. Bu tür davranışlar ilişkilerde kıskançlıktan, kişilik bozukluğundan veya kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Bazı anti psikotik ilaçların yan etkileri pasif agresif davranışlara neden olabilir. Bunlarla baş etmenin en iyi yolu o kişiyi görmezden gelmektir. O yokmuş gibi davranın ve kendi hareketlerinden etkilendiğinizi belli etmeyin. Bunları doğal, çok çaba harcamadan yaptığı için kendiliğinden bırakmayabilir. Eğer bu davranışlarının sizi etkilemediğini düşünürse sizden bir karşılık alamadığı için bırakabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-superhuman-mind/201611/5-signs-youre-dealing-passive-aggressive-person

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/passive-aggressive-behavior/faq-20057901

https://www.mynet.com/pasif-agresiflerin-sik-basvurdugu-7-davranis-190101122821

https://sinirbilim.org/pasif-agresif-davranislar/