İnsanlar mantıklı kalabilmek için sıklıkla kendi kendilerine konuşur. Bu davranışı sergilemek bir delilik göstergesi değildir, aksine sağlıklı bir strateji olarak görülebilir. Bu şekilde kişi kendi ihtiyaçlarını daha iyi görebilir ve onları karşılamak için harekete geçebilir.

Neden bazı insanlar kendi kendilerine konuşur? Bu insanlar sizce delirmiş mi? Bildiğiniz gibi, insanlar bir başkasını sesli bir şekilde kendi kendine konuşurken gördükleri zaman genelde eğlenirler. Ancak bu sağlıklı alışkanlık zaman zaman yapılmaya değer olabilir.

Bazıları Einstein ve Newton’un kendi kendilerine derin ve karmaşık konuşmalar yaptığını söylüyor. Conan Doyle, ünlü karakteri Sherlock Holmes’u yarattığında, onu bu faydalı pratikle donatmaktan da çekinmedi. En makul beyinlerin sadece günlük alışkanlıklarında biraz tuhaflıklar gözlemlenmez, aynı zamanda bu kişiler kendi akıl yürütme tarzlarına sahiptirler. Bu tür sıra dışı eylemler bunun ispatı olabilir.

İnsanların çoğu aşırı sesli bir dünyada yaşıyor ve dinlenme mekanizması olarak daha çok sessizliği benimsiyor. Ancak zaman zaman kendinizle güzelce sohbet etmek aslında iyi bir fikir olabilir.

Bunu yaptığınızda sadece iyi bir arkadaşa sahip olmayacaksınız, aynı zamanda dikkatinizi çeken şeyler üzerinde düşünme fırsatınız olacak. Buna ek olarak, zihniniz ve duygusal sağlığınız bunu yaptığınız için size teşekkür edecek.

“Bir dahaki sefere dikkatimi çekmek için kendine zarar vermeyi planladığında, sadece tatlı bir sohbetin harikalar yaratabileceğini hatırla.”
Cassandra Clare

Neden bazı insanlar kendi kendilerine konuşuyor? Faydaları ve merak edilenler;

Bazıları yaşlıların kendi kendilerine konuştuğunu söylüyor. Ayrıca umutsuzluklarından sıyrılıp biraz olsun rahatlamak isteyen yalnız kişilerde de bu yaygın bir durumdur. Ancak bu çok da doğru değil. Belirli gruplar hakkındaki bu efsaneleri bir kenara bırakmanın zamanı geldi artık. Neden kendinize konuştuğunuzu hiç merak ettiniz mi? Cevap basit: çünkü bu davranış şekli son derece normaldir ve tahmininizden çok daha fazla kişi bunu yapar.

Kendinize bir şey söyleyerek kendi kendinizi şaşırttığınız bir an mutlaka olmuştur. “Nasıl bu kadar dalgın olabiliyorsun? Yine anahtarları kaybettin. Bugün senin günün değil belli ki. Bugün nasıl sona erecek göreceğiz. ” gibi.

Bu anlık cümleleri kendi kendinize sarf etmeniz oldukça yaygın bir durumdur ve aynı zamanda kendi kendinize yönelik bir konuşma (yani, bir konuyu daha derinlemesine incelediğiniz bir diyalog başlatmak) başlatmış olursunuz.

Ben merkezli konuşma: Çocuklar her zaman kendi kendilerine konuşur

Hiç bitmeyen merak ve deneme hali, keşfetme ve anın tadını çıkarma isteklerinin yanı sıra çocuklardan öğrenecek çok daha fazla şey var. Çocukların ben merkezci konuşma şekillerinden çok fazla şey öğrenebiliriz. En azından Lev Vygotsky’nin önerdiği şey bu. Bir çocuğun henüz konuşmalarını içselleştirmediği çocukluk döneminin öneminin çok iyi farkındaydı.

Çocukları kendi dünyalarına dalmış, diyalog halinde görmek yaygındır. Bunu sadece oyuncaklarıyla yapmazlar. ancak çocuklarda kendi kendine konuşma pratiği daha sonra içsel hale gelir.

İnsanlar beyinlerini en iyi şekilde kullanmak için kendi kendilerine konuşuyor

Kendinizi bir yol ayrımının ortasında bulmuş olabilirsiniz. Belki bir sorununuz var ve bir çözüm bulamıyorsunuz. Böylece kendinizle bir iç diyaloğa başlarsınız. Bu iç diyalog da işe yaramadığında kendi kendinize yüksek sesle konuşmaya başlarsınız.

  • Bu davranış sadece akıl sağlığının değil aynı zamanda zekânın da bir göstergesidir. En azından Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre durum bu şekilde. İç konuşmadan sesli konuşmaya geçtiğinizde beyniniz aktifleşir.
  • Bu bahsettiğimiz çalışma, kendinizle bu şekilde bir iletişim kurduğunuzda algınızı, hafızanızı ve problem çözme yeteneğinizi geliştirdiğinizi iddia ediyor.
  • Sonuçta insanlar bu gezegendeki diğer varlıklara göre her zaman dikkate değer bir avantaj olan dilsel iletişim becerisine sahip. Bu beceriyi kendi üzerinizde kullanmak çok faydalıdır.
  • Nörolog Alexander Luria (1980), dilin sosyal bir işlevden daha fazlasını yerine getirdiğini belirtiyor. Luria’ya göre, dil bilişsel süreçlere de yardımcı olur.

Kendine en iyi moral konuşmasını kendin yapabilirsin

Neden moral bulmak için dışardan bir şeyler bekliyorsunuz? Başkalarının sizi belirli şeyleri yapmaya teşvik etmesi gerçekten o kadar da gerekli mi? Bunu kendinize sağlayabileceğiniz için başkalarına ihtiyacınız yok. Kararlı olursanız ve denemekten kaçınmazsanız kendi amigo kızınız olabilirsiniz. Bu nedenle, bazı insanların neden kendi kendilerine konuştukları sorusunun cevabı, beynin kendinizde cesaret bulmanızı istemesi olabilir. Bu nedenle, beyniniz aşağıdaki şeyleri duymak ister:

“Seninle gurur duyuyorum. Kendindeki ilerlemenin farkında mısın?”

“Bu hatayı yaptın diye endişelenme. Artık neyi yapmaman gerektiğini biliyorsun.”

Örneğin bu kişinin kendi kendine yönettiği bu konuşma şekli iyi ve sağlıklı. Çünkü sesli konuşmayı etkinleştirmek kişisel gelişiminiz üzerinde mükemmel bir etkiye sahiptir.

Ek olarak, bu durumun dikkate değer başka bir avantajı daha var: Kendinizle konuşmak, hedeflerinize ve sizin için gerçekten önemli olan şeye odaklanmanıza yardımcı olur.

Kendi kendilerine konuşan insanlar hisleriyle bağlantı kurabilir.

Dış veya sesli diyalog, büyük bir öz denetim kapasitesine sahiptir. Sorunları çözmek için yalnızca bilişsel süreçlerinizi geliştirmenize yardımcı olmaz. Aslında etrafınızda olan bitenin daha fazla farkına varırsınız ve duygularınızla daha iyi bağlantı kurmanıza da olanak tanır.

Bu nedenle, kendinize ne hissettiğinizi, neden böyle hissettiğinizi ve bu duygu karşısında ne yapabileceğinizi sormak oldukça rahatlatıcı olabilir.

Son olarak, kendi kendine diyaloğun sağladığı psikolojik mesafeden yararlanmak her zaman sağlıklı olacaktır. Neyse ki artık hayatınıza uyum, denge ve huzur getirmeniz gerektiğinde kullanabileceğiniz başka bir tekniğiniz daha var. İnsanlar neden kendi kendilerine konuşur merak ediyorsanız, belki de bunu bir kez olsun denemelisiniz!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynakça 

  • Dolcos & Albarracín (2014) The inner speech of behavioral regulation: Intentions and task performance strengthen when you talk to yourself as a You. European Journal of Social Psychology; 44(6): 636-642.
  • Lupyan, G. & Swingley, D. (2011) Self-directed speech affects visual search performance. The Quarterly Journal of Experimental Psychology; 65(6): 1068-1085.

Kaynak: “Bazı İnsanlar Neden Kendi Kendilerine Konuşur?” https://aklinizikesfedin.com/bazi-insanlar-neden-kendi-kendilerine-konusur/