Bir ülkenin sinema sanatçısı ülkenin eğitim sistemine, toplumun kronik-sosyolojik sorunlarına, ülkenin sanatsal gelişimine yani kısaca ülkenin kaderine ne kadar etki edebilir ki?

Düşünün ki yaptığınız filmlerle ülke meclisinde yeni kararların alınmasını sağlayabiliyorsunuz, toplumda kangren olmuş yaraları ülke gündemine taşıyabiliyor ve çözümler üretebiliyorsunuz. Yaptığınız filmlerle, eğitimin toplumda aksayan yönlerine farklı bir bakış açısı kazandırabiliyorsunuz. Duyarlılığınızla bir idol olabiliyorsunuz. Zaten film sanatçısı olmanın gereklerinden biri de bu değil midir?

Hint toplumu en eski uygarlıklardan biridir. Eski bir medeniyet olması devasa kültür birikimiyle birlikte nasırlaşmış birtakım sorunları da beraberinde getirir. Örneğin hepimizin bildiği Kast Sisteminin kalıntılarına hala bazı bölgelerde rastlamak mümkündür. Gelir dağılımı çok dengesizdir. Bazı bölgeler lüks içinde yaşarken, bazı bölgelerde yokluk içinde.  Hint toplumunun böyle olmasının sebebi farklı din, dil, ırk ve kültür bileşenlerinin olmasındandır. Bir yandan kültür ve değerlerini korumaya çalışırken bir yandan da bilimin ve teknolojini hızla ilerlediği bu yenidünya düzenine ayak uydurmaya çalışıyorlar.

Benim üzerinde duracağım nokta ise bu kaotik toplum yapısına sahip Hint toplumunda son zamanlarda eğitimle ilgili güzel işler başaran bir sinema sanatçısı.

Son dönemlerde Hint yapımcılar sinemada yeni bir çıkış yakalamayı başardılar. Eğitimin toplumda ki yansımasına değinen ve eğitim sistemlerinin aksayan yönlerini ele alan yapıtlar ortaya koymaya başladılar. Farklılıklar zenginliktir düşüncesiyle toplumun her kesimine ulaşmaya çalıştılar.  Bu yapımcı ve oyuncuların başında da Aamir Khan geliyor.

aamirkhan

Aamir Khan başarılı kariyeri boyunca, Hint sinema tarihinin en etkileyici ve popüler aktörü olmuştur. Dört Ulusal Film Ödülü ile yedi Filmfare (Hindistan’ın en büyük sivil onuru.)ödülü kazanmıştır. Bununla birlikte Hindistan Hükümeti tarafından 2003 yılında Padma Shri ve 2010 yılında Padma Bhushan olarak onurlandırılmıştır. 30 Kasım 2011 de UNICEF Ulusal Barış Elçisi seçilmiştir. Ayrıca 2014 yılında 2. Kez Barış Elçisi seçilmiştir. Kısacası ona *Bollywood’un Tom Hanks’i deniliyor. Bunların dışında daha birçok filmde oynamış ve birçok başarıya imza atmıştır. Son zamanlarda özellikle çocuk istismarına dikkat çekmek, çocuk istismarını önlemek ve ebeveynleri bilgilendirmek amacıyla programlar yapmaya başladı.

Birçoğumuza Bollywood‘u sevdiren hem oyunculuğu hem yakışıklılığı hem de duyarlılığı ile tam bir idol olmuş birisidir Aamir Khan. Oynadığı ve yapımcılığını yaptığı filmlerde; özellikle toplumsal yanlışlara, toplumun din algısına ve ülkesindeki eğitim sisteminin sorunlarına değinmiştir.

‘‘Bizim toplumuzda bizim görmemezlikten geldiğimiz çok acı gerçekler var. Çünkü bu gerçekleri görmek insanı çok rahatsız ediyor. Zamanla neden bunların beni endişelendirmediğini düşünmeye başladım. Benim hayatımda her şey yolunda beni neden ilgilendirsin ki? İlgilendirir. Çünkü ben de bu toplumun bir parçasıyım.’’  Aamir Khan

Ayrıca Eğitimin yerinin sadece okullar olmadığını ve filmlerin eğitimin bir parçası olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Son olarak aşağıda vermiş olduğum filmleri izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim.

 Mutlaka İzlenmesi Gereken En Güzel Aamir Khan Filmleri:

*Lagaan (Bir Zamanlar Hindistan’da) (2001)

*Dil chahta hai (Kalbin Arzusu) (2001)

*Fanaa (2006)

*Ghajini (2008)

*Taare zameen par (Her çocuk özeldir) (2007)

*3 idiots (2009)

*Mumbai Günlükleri (2010)

*Talaash (2012)

*Dhoom 3 (2013)

*PK (2014)

*Dangal (2016)

*Hindistan’ın Bombaydaki Hollywood’u

.

Kaynak:

http://www.mapsofindia.com/who-is-who/entertainment/aamir-khan.html

www.biliyomuydun.com