Gözlerimiz beynimize beklenmeyen sinyaller yoluyor: Retinal sinirlerin alt kümesi beyinle gözün kalan kısmından daha farklı bir iletişimde.

Gözlerimizin bize bir sürprizi var!

Onlarca yıldır, biyoloji ders kitapları, gözün beyinle iletişim kurmak için sadece tek bir tür sinyal yolu izlediğini söyledi. Ancak yeni bir keşif, bazı retinal nöronların daha az kullanılmış bir yol izlediğini gösteriyor.

Northwestern Üniversitesi liderliğindeki yeni araştırmalar, retina nöronlarının bir alt kümesinin beyine inhibitör sinyaller gönderdiğini buldu. Daha önce, araştırmacılar gözün sadece uyarıcı sinyaller gönderdiğine inanıyordu. (Basitçe söylemek gerekirse: Uyarıcı sinyal, nöronları daha fazla körükler; inhibitör sinyal ise nöronların çalışmasını yavaşlatır ya da engeller .)

Northwestern araştırmacıları ayrıca, retina nöronlarının bu alt kümesinin, sirkadiyen (24 saatlik/ günlük) ritimlerin aydınlık / karanlık döngülerine senkronizasyonu ve göz bebeğinin yoğun parlak ışığa karşı hızla küçülmesi gibi bilinçaltı davranışlarımızı kontrol ettiğini de buldular. Bu nöronların nasıl çalıştığını daha iyi anlayarak, araştırmacılar ışığın davranışımızı etkilediği yeni yolları keşfedebilirler.

“Bu inhibitor sinyaller sirkadyen saatimizin loş ışıkta sıfırlanmasını ve gözbebeğinin az ışıkta küçülmesini engeller, ki her ikisi de doğru görüş ve günlük fonksiyon için uyarlanabilir işlevlerdir” diyor Northwestern’den araştırmanın lideri Tiffany Schmidt.

“Araştırmamızın sonucu bize gözlerimizin neden ışığa aşırı duyarlı ama bilinçaltı davranışlarımızın nispeten duyarsız olduğunu anlama mekanizması sağlıyor.”

Araştırma Bilim Dergisi Mayıs sayısında yayınlanacak.

Schmidt, Northwestern Weinberg Sanat ve Bilim Koleji’nde nörobiyoloji doçenti ve araştırma lideri. Takuma Sonoda, NorthWestern Üniversitesi Bölümler arası Sinirbilim programında eski doktora öğrencisi ve makalenin birinci yazarı.

Çalışmayı yürütmek için Schmidt ve ekibi, bir fare modelinde inhibitör sinyallemeden sorumlu retinal nöronları bloke etti. Bu sinyal engellendiğinde, loş ışık farelerin sirkadiyen ritimlerini değiştirmede daha etkili oldu.

“Bu da gösteriyor ki çevresel ışık beklenmedik bir şekilde değiştiğinde gözden gelen bir sinyal, aktif bir şekilde sirkadyen ritim kaymasını engelliyor.” diyor Schmidt. “Bu aslında kısmen anlam ifade ediyor çünkü çevresel aydınlık/karanlık döngüde küçük bir bozulma varsa tüm beden saatinizi buna ayarlamazsınız ancak ışıktaki değişiklik çok güçlüyse bu geniş kapsamlı ayarlamayı yaparsınız .”

Schmidt ekibi ayrıca, gözlerden gelen engelleyici sinyaller bloke edildiğinde, farelerin gözbebeklerinin ışığa karşı çok daha duyarlı olduklarını keşfetti.

“Hipotezimize göre bu mekanizma gözbebeklerinin çok az ışıkta daralmasını engelliyor” diyor Sonoda. Bu retinaya vuran ışık miktarını arttırıyor ve az ışık alan ortamlarda görmeyi kolaylaştırıyor. Bu mekanizma kısmen de olsa gözbebeklerimizin parlak ışık yoğunlaşana kadar neden daralmadığını açıklıyor .”

 

Belkıs ÖZTÜRK

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: “Gözlerimizin bize bir sürprizi var!.. Gözler beyne beklenmedik sinyaller yolluyor” https://beyinsizler.net/gozlerimizin-bize-bir-surprizi-var-gozler-beyne-beklenmedik-sinyaller-yolluyor/