Bilim insanlarının kısa bir süre önce duyurduğu dünya üzerindeki altıncı kitlesel yok oluşun başladığı yeni araştırmalarla ortaya çıkarıldı. Şu anda dünya üzerinde en az 65 milyon yıldan beri görülen bir toplu yok oluş olayının başlangıcına tanıklık ediyoruz. Science Advances dergisinde yayınlanan konuya ilişkin açıklama oldukça endişe verici.
Araştırma, son beş yılda insan hareketlerinin omurgalı hayvanların yok olma oranlarını nasıl etkilediğini belirlemek için yapıldı. Araştırmada; memeliler, balıklar, kuşlar, sürüngenler ve amfibiler incelendi. Son birkaç yüz yıl içinde belirgin biçimde hızlanan tür kaybolumunun net bir işareti bulundu. Dünya üzerindeki yaşamın 3.5 milyar yıllık tarihinde 6. kez kitlesel yok oluşu başladı.
Bu son araştırma, Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nden Gerardo Ceballos tarafından yönetildi ve uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirildi .Yok olma oranlarını ölçmek oldukça zor. Bu tip çalışmalarda yok olma oranının tahmin etmede her zaman risk bulunuyor. Çünkü veriler oldukça sınırlıdır. Bilim insanları bu nedenle bir takım varsayımlarda bulunmak zorundalar. Ceballos ve ekibi, çok tutucu olan türlerin yok olma oranlarını belirlemek için bu sayılara zemin hazırlamak istediler.
2012 yılında Kümülatif omurgalı türlerin vahşi nesillerinin soyunun tükendiği kaydedilmişti. Nesli tükenen hayvanlar tıpkı daha önce nesli tükenmiş olan hayvanlar gibi ancak fosil olarak korunabilecek ve müzeleri süsleyecekler. Bu son araştırma zaten bilineni ortaya net bir şekilde koyuyor. Birkaç yüzyılda insanlık dünyaya geri dönülemez büyük zararlar verdi. Bio-çeşitliliğin gittikçe ortadan kalması tüm dünyaya ve insanlığa ciddi bedeller ödetecektir.
Kaynak:
http://beyinsizler.net/dunyada-altinci-kitlesel-yok-olus-basladi/