Dünya’dan bakıldığında gökyüzünde gerçekleşen en olağanüstü danslardan biri, Ay’ın Güneş’i kısmen gizlediği ve Güneş’in köşelerinde alev çemberi oluşturduğu zaman meydana geliyor. 21 Haziran’da da böyle bir şey göreceğiz. Peki, güneş tutulması saat kaçta? İşte detaylar:

Bu olguya dairesel güneş tutulması adı veriliyor. Bu durum, Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman gerçekleşiyor ve bu yüzden, Güneş’e kıyasla gökyüzünde daha ufak görünüyor.

Görünür boyutta meydana gelen bu ufak farklılık, dairesel tutulmaları tam güneş tutulmasından ayıran şey. Tam güneş tutulmasında Ay’ın daha yakın olan konumu (1.800 km’lik ortalama çapıyla beraber), çapı 696.000 kilometre olan uzaktaki yıldızımızla aynı boyutta gibi görünmesine neden oluyor.

Bu durumun çarpıcı (ve olağan dışı) bir örneği, fotoğrafçı Colin Legg ve astronomi öğrencisi Geoff Sims tarafından 2013 yılının Mayıs ayında Batı Avustralya’da yakalanmış.

Güneş Tutulması Saat Kaçta?

Bu hafta tam boyutlu bir ‘ateş çemberi’, 21 Haziran günü Türkiye saatiyle 06:45’te başlayarak orta Afrika’dan Asya’ya kadar görülebilecek. Güneydoğu Avrupa’dan, Avustralya’nın kuzey uçlarına kadar diğer pek çok bölgede ise kısmi bir dairesel tutulma görülecek.

Aşağıdaki görüntü boyunca hareket eden gölge, en azından kısmi bir tutulmanın nerelerde görüleceğini gösteriyor. Hareket eden nokta ise tam tutulma hattını simgeliyor. Dairesel tutulma, en uzun bu güzergâhta sürecek.

Tutulmanın zirvesinde ise Ay, Güneş’in yüzde 99.4’ünü kapatacak. İkili, bu sırada Hindistan’ın kuzey kısmına teşrif edecek.

Haziran 2020 tutulmasının güzergâhı. (NASA)

Tessa Komonduros/ScienceAlert. Ç: O.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: “‘Ateş Çemberli’ Güneş Tutulması, Bu Hafta Sonu Gökyüzünü Süsleyecek” https://popsci.com.tr/ates-cemberli-gunes-tutulmasi-bu-hafta-sonu-gokyuzunu-susleyecek/