Aynalar sadece görünüşünüze bakmak veya araba sürerken arkanızdaki arabaları kontrol etmek için değildir. Solucan deliklerinin zaman yolculuğu sırasında sabit kalmasını sağlamak dahil aynaların yapabileceği çılgınca şeyler var. İşte bazıları:
Aynalar ve Zaman Yolculuğu
Hepimiz biliyoruz ki solucan deliğinde zaman yolculuğu yapabiliriz, değil mi? Tek sorun, solucan deliklerinin çökme eğilimi göstermesidir ki bu, içinden bir şeylerin geçmesini engeller.
Ancak, basit bir çift ayna ile yardım elinizin altında. İhtiyacınız olan şey, birkaç mikrometreyi birbirinden ayıran bir vakum içinde iki yüksüz ayna (veya metalik plakalar). Şimdi iki ayna arasındaki nicel bir alandan kaynaklanan fiziksel bir güç olan Casimir etkisi geliyor.
Bu kuantum elektrodinamik kuvvet, aynalar arasında, bir solucan deliğini dengeleyebilen ve ışıktan daha hızlı hareket etmeyi mümkün kılan, kütle-negatif bir uzay-zaman bölgesi üretir.
Aynalar, Hayalet Uzuvlar ve İnsan Beyni
Sinirbilimciler inanılmazlar, hayalet uzuvları olan hastalar üzerinde aynalarla deneyler yapan araştırmacılar beynin nasıl çalıştığı hakkında çok fazla şey öğrenme olanağı buldular. Araştırmacılar “duman ve aynalar” tarzı bir optik illüzyon kullandılar.
Aynaları dikey olarak bir masanın üzerine yerleştirdiler ve böylece hastanın sağlam elinin görüntüsünü yansıttılar. Garip bir şekilde, sağlam el hareket ettiğinde, olmayan hayalet elde aynı hareketi ‘hissetti’.
Sağlam ele dokunulduğunda hasta, hayalet uzuvda da dokunma hissini duyumsadı. Prosedürün birkaç kez tekrarlanmasıyla, bazı hastalar hayalet uzuvlarının kaybolduğunu belirtti.
Bilim adamları bu etkinin beynin plastisitesine ve bir uzvu kaybettikten sonra yeni sinir yolları yaratma şekline bağlı olduğunu; ayrıca beyinde görme ve dokunma arasında güçlü bir bağlantı olduğunu düşünüyorlar.
Aynalar Halüsinasyonlara Sebep Oluyor
Aynada yansımanıza bakarken garip bir illüzyon ortaya çıkar. Bazı insanlar bir dizi başka yüzleri, hatta geriye bakan fantastik canavarları veya varlıkları, bazıları da hayvan yüzlerini görür. Bu, modern bilimin araştırmaya başladığı eski bir Cadılar Bayramı numarası.
Bilim adamları benlik ve kimlik duygumuzu nasıl anladığımızı bulmak için çalışıyorlar. Psikologlar, şizofreni hastalarına bile “diğer benleriyle” yüzleşmeleri konusunda yardımcı olabileceğine inanıyorlar.
Herkes Kendisini Aynada Tanıyabilir mi?
Çoğumuz kendimizi aynada tanıyacağımız için bunu doğru kabul ederiz. Bilim adamları, yüzleri veya bedenleri işaretleme yöntemini kullanır, sonra öznenin aynanın önünde ne yaptığını gözlemleyerek, kendilerini tanıyıp tanımadıklarını test ederler.
Çocuklar genellikle 24 aylık yaşta ayna kendini tanımaya başlar. Bununla birlikte, araştırmacılar Fiji ve Kenya gibi ülkelerde çocukları test ederken bu çocukların altı yaşlarında bile testten geçemediğini gördüler.
Ancak bu, kendilerini psikolojik olarak diğer insanlardan ayırma yeteneklerinin bulunmadığını göstermez. Aksine, ayna kullanımında kültürel bir farklılığı yansıtır.
Aynada Kendini Tanıyabilen Hayvanlar
Birçok insanın şu an aynada kendini tanıma testini geçemediği gibi, birçok hayvan da örneğin bazı filler gibi, aynada kendini tanımada başarısız oldu. Ancak kendi yansıması ile bağlantılı tekrarlayan hareketler gibi, açık bir şekilde kendini tanıma davranışları gösterdi.
Goriller de testi geçemedi ve aynada kendini tanıyamadığı düşünülüyordu. Ancak, yapılan işaretleme testi sonrasında gorillerin aynada kendini tanıma yeteneğine sahip olduğu kabul ediliyor. Klasik aynada kendini tanıma testini geçen hayvanlar arasında şempanzeler, orangutanlar, bonolar, goriller, filler, şişe burunlu yunuslar, katil balinalar ve Avrupalı kurtlar bulunuyor.
Aydaki Aynalar
Ay, Dünya’dan ortalama 384.403 kilometre (238.857 mil) uzaktadır. Bunu aynalar sayesinde biliyoruz. Laser Ranging Retroreflector, Apollo astronotları tarafından Ay’a bırakıldı ve Dünya’dan Ay’a olan mesafeyi hesaplamak için kullanıldı.
Temel olarak bir dizi köşe yansıtıcıdır -özel bir ayna türüdür. Laser Ranging Retroreflector yalnızca Dünya’dan Ay’a olan mesafeyi ölçmekle kalmaz, Ay hakkındaki bilgimizi de geliştirir. Bu bilgiler, Einstein’ın görelilik teorisini test etmek için bile kullanılmıştır.
Aynalar Sesi de Yansıtabilir
Aynalar aslında ışığı olduğu kadar sesi de yansıtabilir. Ses dalgalarını yansıtan aynalar “akustik aynalar” olarak bilinir ve İngiltere’de İkinci Dünya Savaşı sırasında düşman uçaklarından gelen belirli ses dalgalarını tespit etmek için kullanılmıştır.
Bu radarın gelişmesinden önceydi. Malta, Maghtab’taki 61 metrelik (200 fit) ses aynası, İngiltere dışındaki tek ses aynası aynı zamanda en büyük olanlardan biri. Yerel olarak “il widna” olarak bilinir, bu “kulak” anlamına gelir.
Aynalarla Maddeyi Yansıtmak
Şaşırtıcı bir şekilde, aynalar maddeyi de yansıtabilir. Bu aynalar fizikte “atom aynaları” olarak bilinir. Atomik bir ayna maddeyi, klasik bir aynanın ışığı yansıttığı gibi yansıtır. Bazıları sadece silikon su kullanmasına rağmen, nötr atomları yansıtmak için elektromanyetik alanları kullanır.
Atomik bir aynanın yansıması temel olarak bir madde dalgasının kuantum yansımasıdır ve yavaş hareket eden nötr atomları yansıtmak için çalışır. Bu, yavaş atomları yakalamak veya atomik bir ışına odaklanmak için kullanılabilir.
Gerçek Aynalar
Aslında bir aynanın görüntünüzü tersine çevirdiği bir efsanedir -yansımanız çevrilmemiştir. Tersine döndürmeyen veya “gerçek ayna” geliştirildi.
Bu ayna, kullanıcının başkalarının gördüğü gibi yansımalarını görmesini sağladı. Gerçek bir aynayı kendiniz de kolayca yapabilirsiniz -sadece iki klasik aynayı 90 derecelik açılarda konumlandırın ve birleşimdeki yansımanıza bakın. Gerçek bir ayna, sıradan düz bir görüntü vermek yerine, yaptığınızı yapan 3 boyutlu bir yansıma verir.
Işığı Ayna ile Parçalara Ayırmak
Aynalar yalnızca ışığı, sesi ve maddeyi yansıtmaz, aynı zamanda ışık ışınlarını da parçalara ayırabilir. Temel bir ışın ayırıcı tabanlarından birbirine bağlı iki cam prizmadan yapılmış bir küptür.
Bir ışık huzmesi, ayırıcı bölmeye çarpar; bunun yarısı yolu boyunca devam eder ve diğer yarısı 90 derecelik bir açıyla yansıtılır.
Aynaların inanılmaz derecede çok yönlü olduğu ortaya çıktı – kim bilebilirdi?
Kaynak: “10 Crazy Facts About Mirrors” https://listverse.com/2013/12/30/10-crazy-facts-about-mirrors/