
Demans, hafıza kaybı gibi bir çok zihinsel problemi kapsayan bir durumdur. Vasküler demans, Parkinson veya Huntington hastalığı gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Demans vakalarının %60-80’inde Alzheimer görülür. Eğer sorun kökten tedavi edilmezse demans daha da kötüleşir. İlgisizlik, depresyon ve hafıza kaybı en sık görülen belirtileridir.
Kontrol / tedavi edilebilir bazı risk faktörleri şunlardır:
- Kafa yaralanmaları
- Yetersiz tiroid fonksiyonları
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Kötü beslenme / Vitamin eksikliği
- Durumu daha kötü yapan ilaçların kullanımı
- Yüksek kolestrol, hipertansiyon, diyabet ve diğer kalp-damar problemleri
- Alkol
- Sigara
Demans riskini azaltmanın 9 yolu
1- Sigarayı bırakın
Sigara içmek beyin de dahil olmak üzere tüm vücuda zarar verir. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerin içmeyenlere veya bırakmış olanlara göre Alzheimer’a yakalanma riskinin %45 daha fazla olduğunu gösteriyor. Bir an önce sigaradan uzak durmaya başlasanız çok iyi olacak.
2- Daha aktif olun
Kan dolaşımını ve kalp atışlarınızı hızlandırın. Kronik sıkıntılar yaşamamak için her gün en azından yarım saat egzersiz yapın.
3- Daha fazla B vitamini alın
B vitamini, vasküler sisteme zarar veren ve kalp krizi riskini arttıran “homocysteine”(HC) molekülünü azaltmaya yarıyor. Bu nedenle daha fazla B vitamini alın ve yaşla bağlantılı olarak ortaya çıkan zihinsel sorunları önleyin.
4- Daha fazla D vitamini alın
Demansla / zihinsel problemlerle D vitamini eksikliği arasında güçlü bir bağ vardır. Beyninize daha fazla zarar vermemek için D vitamini takviyesi kullanabilirsiniz. Güneşte daha fazla zaman geçirebilir, özellikle kış aylarında yüksek kaliteli takviyeler alabilirsiniz.
5- Beyninizi zorlayın
Doğuştan iki anadil konuşan kişilerde demans görülme riski daha azdır. Beyninizi zorlayıcı aktiviteler yapın, unutkanlık ve hafıza kaybını olabildiğince erteleyin.
6- Kafanızı koruyun
Bisiklete binerken veya buzda yürürken mutlaka kask takın. Kafanızı koruyun ve travmaları önleyin.
7- Alkol dostunuz değildir
Fazla alkol almak demans riskini arttırır. O nedenle kararında için, mümkünse hiç içmeyin.
8- Sayılar önemlidir
Kilonuzu, tansiyonunuzu ve kolestrolünüzü her zaman takip edin. Kalp-damar ve metabolik sağlığınıza daha dikkat edin.
9- Sosyalleşin
En yakın arkadaşınızla yürüyüşe çıkın veya arkadaşlarınızı arayıp konuşun. Kendinizi izole etmek iyi bir şey değildir. Eşinizle dostunuzla ailenizle daha fazla vakit geçirin, beyninizin arkadaşa ihtiyacı vardır.