Montréal Üniversitesi’nde yeni yapılan bir araştırmada, sürekli aksiyon oyunları oynayan kişilerde depresyondan şizofreniye, PTSD (travma sonrası stres bozukluğu)’den Alzheimer’a kadar çeşitli beyin hastalıklarının olma olasılığının arttığı gözlendi.
Molecular Psychiatry dergisinde yayınlanan araştırmada, Montreal Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Greg West; aksiyon oyunu bağımlılarında beynin en önemli kısımlarından biri olan hipokampüsün daha az gri madde barındırdığı gösterildi. “Bilgisayar oyunlarının beyindeki kognitif sistemlere yararı olduğu daha önce gösterilse de, temel olarak görsel dikkat ve kısa süreli hafızayla ilişkiliydi. Bununla beraber hipokampüse etki açısından davranışsal bir kanıt da var,” diyor.
McGill Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Véronique Bohbot. İşte bu nedenle aksiyon oyuncularının beyin taramaları yapılarak etkiler incelendi ve oyun bağımlıların hipokampüslerinde daha az gri madde bulundu.
Mekansal ve Epizodik Hafıza
Hipokampüs beynin mekansal oryantasyonu ve geçmiş tecrübeleri hatırlamaya yarayan kısmıdır. Örneğin taksiciler sürekli konum bilgilerine ihtiyaç duyduklarından, hipokampüsleri daha gelişmiştir. Hipokampüste ne kadar gri madde bulunursa, o kadar sağlıklı beyin yapısına sahip olur.
Buna rağmen, beynin diğer bir önemli kısmı da striatum adı verilen hipokampüsün balansıdır. Bu bölge caudate nucleus olarak da bilinir ve otopilot ve ödül sistemi benzeri çalışır. İşe gidip gelme, ne zaman yemek yiyeceğimiz, içeceğimiz gibi olayları planlar.
Ayrıca caudate nucleus alışkanlıkları şekillendirir ve bisiklete binmek gibi işleri hatırlamamıza yardımcı olur. Oyun oynama esnasında caudate nucleusun hipokampustan daha fazla stimüle Oyuncuların % 85’inde beynin navigasyon kısmının çalıştığı gözlendi.
İşte caudate nucleus daha fazla kullanıldığı zaman hipokampüs daha fazla hücre ve atrofi kaybediyor. Bilişsel kısa zamanlı hafızanın gelişimine katkıda bulunsa da, gri madde azalmasına neden olabilir.
Call of Duty ve Süper Mario
Parkinson, bunama, Alzheimer, şizofreni, depresyon veya PTSD gibi hastalıklarda hipokampüsün daha az gri maddeye sahip olduğu biliniyor. Araştırma için 51 erkek, 46 kadın sübje kullanıldı. Call of Duty, Killzone ve Borderlands 2, Super Mario oyunlarında toplam 90 saat oyun tecrübesi değerlendirildi.
Konumsal öğreniciler (hipokampüsünü kullananlar), tepkisel öğrenicilere karşı farklı bir aksiyon oyunuyla tespit edildi. Tepkisel öğrenciler işaretleri ihmal ederek ezberlediği seriden giderek sağa ve sola hareket etti.
Fakat öğrenme stratejileri belirlendiğinde katılımcılar aksiyon ve 3d oyunlarına başladılar. Tepkisel öğrenicilerde 90 saat oynanma hippocampal atropiye neden olsa da tüm katılımcılarda gri madde miktarı arttı. Araştırmacılar konumsal stratejilerin hipokampal gri maddeyi arttırdığını ve böylece oyunların negatif etkilerinden kurtulduklarını ortaya koydu.
Konumsal öğrenmeyi teşvik eden oyunlar yapılırsa, negatif etkiler azaltılabilir.
Referans:
G L West et al. Impact of video games on plasticity of the hippocampus, Molecular Psychiatry (2017). DOI: 10.1038/mp.2017.155 Molecular Psychiatry Provided by: University of Montreal
Kaynak:
https://medicalxpress.com/news/2017-08-action-video-games-brain.html
www.gercekbilim.com