Psikoloji alanındaki çalışmalar ve insanın ruhunun daha derinden anlaşılmasıyla psikologlar A, B, C ve D kişilik tiplerini ortaya atmıştır. Yaşamın her anında insanlar sergiledikleri davranış ve kişilik özelliklerine dayanarak bu tiplerden biri altında gruplanabilirler. Bununla birlikte, nadiren sadece bir kişilik karakterin özelliklerini sergileyen bir kişilik tipi de vardır. Genellikle, bir bireyin ağırlıklı olarak sergilediği bir kişilik türü olsa da, duruma bağlı olarak sergilediği başka özellikler de vardır. A, B, C ve D kişilik tiplerini aşağıdaki bölümlerde daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

A Tipi Kişilik

Bu bireyler oldukça özgür bir doğaya sahiptir. Bu dünyada izlerini bırakma tutkusu onları tek başlarına bırakıyor. Kendilerine güdümlüdürler ve hedef belirleme, olumlu düşünme ve motivasyonun önemini bilirler. Doğaları gereği rekabet ederler ve zamanı bilinçli olarak kullanırlar. Onlar sabırsız, düşmanlığa, saldırganlığa ve kabalıklara kolayca yatkın olan insanlar olarak bilinirler. A tipi kişilikteki bireyler, girişimci bir ruha sahiptirler. Bir problemi, gerektiği gibi çözmek için pratik davranma eğilimindedirler.

Bu kişilik tipini diğerlerinden ayıran diğer özellikler, her zaman bir şey yapmaları gerekmesidir. Diğerleri konuşurlarken yetersizlik duygusu hissettikleri için insanların sözünü kesmeye eğilimlidirler. A tipine dahil olan insanlar, hipertansiyon, stres, kalp hastalığı ve sosyal izolasyondan çokça şikayet ederler.

B Tipi Kişilik

B tipi kişilikler aslında A tipi kişiliklerin tam tersidir. Görünürde stresli olsalar bile, pek de stresli değillerdir. Her durumda son derece rahatlar ve insanlar onları mutlu – şanslı olarak tanımlar. Genellikle çoğu durumda neşelidirler ve insanlar genellikle onlarla takılmayı severler çünkü eğlenmek için eğlenirler. Bu türden insanlar, kaygısızlık ile karakterize edilirler.

B tipi kişilikler daha az rekabetçidir ve bir projeyi verirken, bu konuda stresli değildirler. Sürekli olarak sonuç ve başarı konusunda endişe duyarlar. Aslında, başarısızlıkları çok iyi idare edebilmektedirler.

Onları ayıran diğer bir faktör de, son derece sabırlı olmaları ve aynı sabrı en gergin ve stresli koşullarda sürdürmeleridir. Onlar asla baskıya ve saldırganlığa boyun eğmezler ve hiçbir şey hakkında hiçbir zaman çıldırmazlar.

C Tipi Kişilik

Bu kişilik tipi genellikle ayrıntılarla ilgilenen ve onları diğer türlerden ayıran içe dönükleri içerir. Onlar işlerin nasıl yürüdüğünü tam olarak öğrenmek isterler. Sistematik ve analitik olarak düşünürler ve bunları destekleyen araştırma ve bilgilere dayanarak kararlar verirler. Bu gerçeğe bağlı olarak, doğal problem çözücüleri olma eğilimindedirler çünkü detaylara odaklanırlar ve diğer kişilik türlerinin kolayca anlayamayacağı şeyleri fark edip kaydedebilirler. Son derece hassastırlar, derin ve düşünceli olmak gibi diğer karakter özelliklerine sahiptir.

Bu insanlar sosyal veya insan etkileşiminden kaçma eğilimindedir. Gerçekleri mantıksal bir düzen içinde düzenlemek, bu insanları yönlendiren şeydir. Muhasebeciler, bilgisayar programcıları vb. C tipi kişiler olarak değerlendirilebilir. Bu insanlar kabuklarından çıkmayı ve diğer insanlarla iletişim kurmayı istemezler ancak rakamlar ve mantık söz konusu olduğunda son derece yetkin ve aktiftirler.

D Tipi Kişilik

Bu tip insanlar, doğrudan komutların eylemlerini yerine getirir ve yöneticilerin dediklerini aynen yaparlar. Sorumluluk ve risk almazlar. Kişiliğin gelişimi alanında profesyonel uzmanların yardımıyla ve öz motivasyon ya da kendini geliştirmenin gücüyle, bu insanlar engellerini büyük bir ölçüde aşabilir.

Bu bireyler, endişe, sinirlilik, kasvet vb. olumsuzluklardan mustariptir ve kendinden emin hissetmezler. Kalp ile ilgili hastalıklara eğilimlidirler. Kalp hastalarının yüzde 18 ila 53’ünün D tipi kişiliğe sahip olduğu bilinmektedir.

Gerçekte, bir birey, yukarıda açıklanan tüm türlerin kişilik özelliklerinin bir karışımıdır. Bu yüzden, bir insanı doğru tanımak için çok sıkı ve uzun bir süre çalışmalısınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: “Kişilik Tipleri: A, B, C VE D” http://www.ruhbilimi.com/kisilik-tipleri-a-b-c-ve-d/